Colourful Stories

Meryem Kilic-Karaaslan | InHolland en Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond

Met deze eerste editie van Colourful Stories geven we het woord aan Meryem Kilic-Karaaslan, via Colourful People als Lid Raad van Toezicht verbonden aan zowel InHolland als de Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond.

Kun je in het kort vertellen wie je bent en wat je drijft in het dagelijks leven?

Mijn naam is Meryem Kilic-Karaaslan en ik ben partner bij Twynstra Gudde Interim Management, waar ik mij bezig houd met vraagstukken van gemeenten. Daarnaast heb ik twee toezichthoudende functies, in het onderwijs en de jeugdzorg, en heb ik een commissariaat bij een corporatie. Via mijn werk en nevenfuncties ben ik verbonden aan alle relevante maatschappelijke domeinen.

Wat mij drijft, is dat ik van betekenis wil zijn voor mijn omgeving, gezin en familie. Ik wil ook van betekenis zijn voor organisaties waar ik me aan heb verbonden. Ik stel hoge eisen aan mezelf en ook aan mijn omgeving.

Waarin heeft Colourful People voor jou het verschil gemaakt?

Colourful People heeft mij de kans geboden mij als toezichthouder te kunnen ontwikkelen. Waar andere bureaus mij puur als een 'wildcard' zagen binnen dit gebied, geen serieuze kandidaat, (h)erkende Melek (Colourful People) direct mijn kwaliteiten voor deze rol en stelde zij mij daadwerkelijk voor. Colourful People kijkt verder dan de CV en legt de nadruk op mens en talent en op wat een kandidaat daadwerkelijk toe zou kunnen voegen binnen de organisatie. 

Wat is wat jou betreft belangrijk in de begeleiding van een search bureau in de stap naar een nieuwe baan of nevenfunctie?

Te veel bureaus richten zich bij het presenteren van een vacature puur op de functie omschrijving en de benodigde competenties en kennis. Terwijl juist in deze tijd de mensen achter de organisatie, de cultuur, dynamiek, het verleden en verwachtingen ook belangrijk zijn. Ik hecht er waarde aan dat een bureau meer transparant communiceert over deze onderwerpen. Ook hierin maakt Colourful People het verschil, men stelt zich open op en begeleidt de kandidaat bij het maken van een belangrijke keuze om zich te verbinden aan een organisatie die bij hem/haar past. 

Waarom heb je de overstap gemaakt naar de organisatie waar je nu werkt c.q. aan verbonden bent?

Ik ben door Colourful People als Lid van Raad van Toezicht verbonden aan InHolland. Dit sprak mij met name aan omdat ik het onderwijsveld als een belangrijke peiler voor een gezonde en diverse samenleving zie. Het is de basis en startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Een HBO diploma zorgt ervoor dat je een goede plek kan krijgen binnen organisaties. Het zorgt dat veel jongeren de arbeidersklasse waar hun ouders toe behoren kunnen overstijgen. De maatschappelijke relevantie van het onderwijs was voor mij de voornaamste drijfveer om mij als toezichthouder in te zetten binnen deze omgeving. 

Wat maakt deze plek en/of organisatie passend? 

Dit ligt eigenlijk in het verlengde van de vorige vraag. Waar Colourful People zich richt op diversiteit binnen organisaties. Ik vind dat ook een belangrijk thema omdat ik overtuigd ben van de meerwaarde van diversiteit voor onze samenleving en dat we de talenten van iedereen in deze samenleving goed moeten benutten. We doen dat op dit moment onvoldoende: op de arbeidsmarkt maar ook in hoger onderwijs. Onderwijs kan dit veranderen, het is een belangrijke basis om vanuit te groeien en volwaardig mee te kunnen doen in deze samenleving.  

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Wat zijn je ambities of dromen...?

Ik heb uiteraard ambities, maar vertaal deze liever in een droom of wens voor later, die eigenlijk in lijn is met de ‘rol' die ik nu al vervul: meer van betekenis zijn voor de samenleving waarin ik leef. Ik wil mij nog meer in zetten voor een samenleving waarin mensen gelukkig zijn en positief zijn over hun toekomst. Ik wil bijdragen aan een samenleving die goed wordt bestuurd en waar goede keuzes worden gemaakt.

Welk persoon, of welke organisatie geldt voor jou als een voorbeeld in het uitdragen van een meer diverse en inclusieve wereld en waarom?

Ik heb eigenlijk twee voorbeelden. De eerste is Justin Pierre James Trudeau, de president van Canada. Zijn volgende citaat spreekt me erg aan:

“A Canadian is a Canadian is a Canadian. And you devalue the citizenship of every Canadian in this place and in this country when you break down and make it conditional for anyone."

Voor mij draagt hij daarmee gelijkheid en gelijkwaardigheid uit. Helaas hebben we in dit land meegemaakt dat een minister voorstander was van een zwaardere bestraffing van allochtone criminelen. En we hadden ook een proefballon van een vooraanstaand tweede kamerlid over dat mensen met een migratieachtergrond in achterstandswijken zwaarder aangepakt moesten worden.

Als bewindspersonen en politici uitstralen dat onderscheid maken mag, en dat niet iedereen in deze samenleving gelijk is en recht heeft op gelijke behandeling, hoe werkt dat door in een samenleving? Welk signaal geef je daarmee? Ik zou willen dat politici en bestuurders zich daar meer bewust van worden.

Ook een voorbeeld is de president van Nieuw-Zeeland, premier Jacinda Ardern. Haar optreden na de aanslagen in de moskeeën en de wijze waarop zij haar inwoners heeft omarmt, waren voor mij een voorbeeld van een leider die uitdraagt dat zij haar inwoners ziet als haar inwoners. Allemaal.

Wat zou je binnen deze Story nog met de lezer willen delen?

De manier waarop Colourful People naar mensen kijkt. Zij kijken verder dan uiterlijkheden of een eerste scan van een CV. Zij zien meer dan een ander bureau en blijven niet hangen bij typische kenmerken. Zij zien wat mensen kunnen en niet wie zij van buitenaf zijn. 

----

Ben je na het lezen nieuwsgierig naar het verhaal achter Colourful Stories of onze expertise? Neem dan gerust contact met ons op.

Copyright © 2024 Colourful People