Organisatie

Organisatie

Exodus Nederland is een forensische zorgorganisatie die opvang en begeleiding biedt aan (ex-)gedetineerden en hun naasten. We doen dit samen met onze professionals, vrijwilligers en partners.

De naam Exodus 

Exodus is het Bijbelverhaal dat vertelt over de zwerftocht van het Hebreeuwse volk. Zij willen ontsnappen aan hun gevangenschap en slavernij in Egypte en beginnen, onder leiding van Mozes, een tocht naar het Beloofde Land. Een barre tocht die zo'n 40 jaar in beslag neemt. Het rondtrekkende volk moet veel tegenslagen overwinnen, net als de ex-gedetineerde deelnemers van Exodus die ook een tocht afleggen om uit een ongewilde situatie te komen. Het is een lastige tocht, maar de tocht kan succesvol eindigen. En dat is precies waar Exodus voor gaat. Met aandacht en ondersteuning willen wij de kansen van gemotiveerde (ex-)gedetineerden vergroten zodat zij criminaliteit de rug toe keren. Wil je lezen hoe het allemaal is begonnen, lees dan ons ontstaansverhaal?

Ons ontstaansverhaal

Raad van Toezicht (RvT) & Cliëntenraad 

De Raad van Toezicht (RvT) is werkgever van het bestuur en heeft verschillende bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Benieuwd naar wie onze leden zijn en wat zij nog meer doen? Lees dan ons artikel. 

Raad van Toezicht

Naast de RvT werkt Exodus ook met een Cliëntenraad. De Cliëntenraad van Exodus vertegenwoordigt en behartigt de belangen van de deelnemers van Exodus. Ook hier kun je meer over lezen. 

   Cliëntenraad   

Raad van Bestuur (RvB) 

Sinds 15 mei 2023 is Monique van Schaik bestuurder van Exodus. Zij is  56 jaar en woont in Haarlem. Als voormalig regiodirecteur van de regio Noordwest bij de Reclassering Nederland (RN) heeft zij zich 7 jaar ingezet voor kwalitatief goed reclasseringswerk en een goede samenwerking met ketenpartners. Bovendien heeft ze het reclasserings-werk op de kaart gezet binnen de strafketen en het sociaal domein.

Monique was verder landelijke portefeuillehouder COSA en Toezicht bij RN en voorzitter Dagelijks Bestuur en Stuurgroeplid van Blijvend Veilig Amsterdam. Van 2018 tot 2021 was Monique ook al actief voor Exodus. In die periode was zij lid van de RvT voor Exodus Noord-Holland.

Integriteitsbeleid en klachtenprocedure

Wij doen ons werk met de inzet van vele medewerkers en vrijwilligers. Het is niet altijd makkelijk, soms zelfs emotioneel werk. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat medewerkers en vrijwilligers hun werk in een veilige omgeving kunnen doen met een veilige meldcultuur.

In het kader van een veilige werkomgeving hebben we een klachtenprocedure en integriteitsbeleid ontwikkeld. Ondanks onze beleidsregels kan het helaas toch voorkomen dat een medewerker of vrijwilliger zich onveilig voelt. Hierbij kun je denken aan wangedrag of fraude. Het integriteitsbeleid geeft handvatten over hoe te handelen in zo’n situatie.  

Overige keurmerken, jaarverslagen, protocollen en documentatie

Exodus Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) waardoor giften aan deze stichting aftrekbaar zijn van de belasting.
Bekijk hier de ANBI-informatie. Bekijk hieronder onze overige belangrijke documentatie. 

Exodus Nederland is lid van Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang.