Klaar voor de toekomst!

De Centrale Bibliotheek in Rotterdam wordt vernieuwd. We vinden het belangrijk dat de bibliotheek een plek is waar jij je als Rotterdammer thuis voelt. Nu, maar ook in de toekomst. Daarom komt er een grote verbouwing.

Nieuwe Centrale Bibliotheek

Het ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek wordt gemaakt door Powerhouse CompanyAtelier Oslo en Lundhagem. Dit team is door de beoordelingscommissie als beste verkozen uit vijf schetsontwerpen. In die keuze zijn ook de meningen van duizenden Rotterdammers meegenomen. Het architectenteam heeft het schetsontwerp samen met de gemeente en de bibliotheek uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. We werken nu aan het definitief ontwerp.

Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft herkenbaar aan de iconische gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn. Het vernieuwde gebouw wordt binnen lichter en geschikter voor ontmoeten. Aan alle kanten komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling voor 1.500 fietsen. Bekijk meer afbeeldingen.

Tijdelijke locatie

Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek verhuist de vestiging naar de Librijesteeg 4. De huidige kantoorruimte op deze locatie bouwen we in een jaar tijd om tot bibliotheek. Naar ontwerp van Rapp+Rapp vergroten we de entree en plaatsen we roltrappen op de onderste verdiepingen, om de bezoekersstromen te verbeteren. Vervolgens wordt het gebouw volledig circulair ingericht naar ontwerp van TenBrasWestinga. Oftewel: we gebruiken alleen bestaande meubels en materialen, zoals de meubels en lampen uit de Centrale Bibliotheek. Wel zo duurzaam. Bekijk meer afbeeldingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek? Wandel dan binnen tijdens ons wekelijkse inloopspreekuur. Je vindt ons iedere donderdagochtend tussen 11 en 12 uur in de ‘Werkplaats Vernieuwing Centrale’ op de begane grond van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Wij gaan graag met je in gesprek. Liever mailen? Dat kan ook. Stuur je bericht naar vernieuwingbibliotheek@rotterdam.nl.

23 maart t/m 13 april 2022

Je kon de vijf schetsontwerpen in de Centrale Bibliotheek en online bekijken en je mening geven. De beoordelingscommissie nam deze mee in haar oordeel.

Juni 2022

Het winnende schetsontwerp is bekend! Een team onder leiding van Powerhouse Company is begonnen met het voorlopig ontwerp.

22 juni 2023

De gemeenteraad van Rotterdam heeft de voorlopig ontwerpen voor de nieuwe bibliotheek en de tijdelijke locatie goedgekeurd en het benodigde geld beschikbaar gesteld.

22 december 2023

De omgevingsvergunning voor de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek is officieel ingediend.

September 2024

We beginnen met de verbouwing van het kantoorpand aan de Librijesteeg 4. We vergroten de ingang, plaatsen roltrappen en richten het in als bibliotheek.

Najaar 2025

De Centrale Bibliotheek verhuist naar de tijdelijke locatie aan de Librijesteeg en we starten met de bouw van de nieuwe Centrale Bibliotheek.

Najaar 2028

De nieuwe Centrale Bibliotheek is klaar, dus we verhuizen terug en verwelkomen je graag weer aan de Hoogstraat. We starten ook met de nieuwe inrichting van de ruimte rondom de bibliotheek.

Najaar 2028

De nieuwe inrichting van de ruimte rondom de bibliotheek – aan de Rijstuin – is ook klaar.

Vorige Volgende

Actualiteiten

Podcast: ‘Klaar terwijl u wacht’

“De ambitie is om zoveel mogelijk functies van de bibliotheek voor het publiek beschikbaar te stellen. Het moet een volwaardige bibliotheek zijn, ook in deze tijdelijke situatie. Dat is belangrijk voor de stad, voor de inwoners, voor onze bezoekers. We kunnen de bibliotheek niet 3 jaar missen.”  Dat vertelt Ronald van Herp in de derde […]

Lees meer

Het voorlopig ontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek is goedgekeurd!

Het is officieel: de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam gaat door. De gemeenteraad keurt de voorlopige ontwerpen en de financiering voor de nieuwe bibliotheek en de tijdelijke huisvesting goed. Beide ontwerpen worden nu definitief gemaakt. Wil je meer weten over de vernieuwing? Kom dan van 29 juni tot en met 20 juli, iedere […]

Lees meer